direct naar inhoud van 5.5 Licht
Plan: Circuit De Peel
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0984.BP11006-on01

5.5 Licht

Elke verlichtingsinstallatie heeft effect op de omgeving rondom het object of het terrein dat wordt verlicht. Ten gevolge van een verlichtingsinstallatie kunnen visuele neveneffecten ontstaan bij mens en natuur. In deze gevallen wordt gesproken van lichthinder.

Bij de effecten van verlichting op mens en natuur zijn twee elementen van belang:

  • Lichtinval: dit is met name van belang voor die gebieden waar het normaal gesproken donker is (= lage achtergrond lichtsterkte);
  • Zichtbaarheid: Het hebben van zicht op een lichtwaas die ontstaat door verstrooiing van het van de lichtbronnen afkomstige licht en van het door de grond naar boven gereflecteerd licht.
5.5.1 Lichthinder

Op het terrein is beperkte verlichting aanwezig. Het gaat om lichtstralers die onder de hoogte van de geluidswerende voorzieningen rondom het circuit worden aangebracht. De geluidswerende voorzieningen rondom het circuit hebben een hoogte van maximaal 13 meter. De gebouwen binnen het circuitterrein zijn voorzien van buitenverlichting.

Ter voorkoming van lichthinder worden de lichtmasten op het circuit zodanig geplaatst en afgesteld dat buiten het circuit geen lichthinder wordt ondervonden. De aanwezige armaturen hangen lager dan de hoogte van de omliggende beplanting.

Gelet op de openingstijden en het evenementenprogramma wordt het circuit vooral overdag gebruikt. Hierdoor wordt slechts in beperkte mate van de verlichting gebruik gemaakt en dan vooral in de wintermaanden: oktober - maart.